Vánočka / Velikonoční bochánek

15. října 2018 v 11:06 | Luc6 |  Sladké recepty





Recept na 2 vánočky nebo 2 bochánky:

180 g másla
225 g cukru
1 vanilkový cukr
250 ml teplého mléka
1 kostka droždí
5 vajec - z bílků sníh
špetka soli
kůra z 1 citronu
150 g rozinek
1 kg polohrubé mouky

(plátky mandlí navrch)

Z mléka, droždí a lžičky cukru uděláme kvásek. Máslo s cukrem utřeme,
přidáme kvásek a postupně zaděláme vše ostatní. Necháme 4 hodiny
v teple kynout.

Bochánek:
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Prohněteme a uděláme bochánky, které
necháme ještě 30 minut kynout na plechu. Potřeme vejcem, posypeme
mandlemi a pečeme 40 - 50 minut při 180°C. Jakmile bochánek začne
hnědnout (asi po 25 minutách), přikryjeme ho pečícím papírem.

Vánočka:
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Na jednu vánočku (1 polovina těsta)
těsto rozdělíme napůl. Z první poloviny uděláme 3 válečky a z druhé
5 válečků. Necháme 30 minut kynout na vále. Z prvních 3 válečků (těch
větších) upleteme copánek na spodek vánočky. Z dalších 3 válečků
upleteme copánek a posadíme na ten předchozí. Zbylé 2 válečky také
smotáme a dáme nahoru. Ještě dalších 30 minut necháme kynout
na plechu. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a uprostřed
propíchneme špejlemi, aby se vánočka v troubě nerozjela. Pečeme
40 - 50 minut při 180°C. Jakmile vánočka začne hnědnout (asi po 25
minutách), přikryjeme ji pečícím papírem.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama